Robi się offtop, jest osobny wątek na prostowniki. Najlepszy akumulator to akumulatar AGM, w wykonaniu Optima. Na tym aku (jak ma się zdezelowany pojazd), jeśli rozrusznik po paru minutach przestał kręcić, trzeba poczekać z 15 minut (optima się zregeneruje) i dalej można kręcić. Po uruchomieniu tego pojazdu czyt. złomu, alternator naładuje tą optimę w ciągu 30 minut i zabawa od nowa.
Akumulator - jak kupić mądrze
Zwiń
X
-
optima się nie "regeneruje", optima jest po prostu przystosowana do wielokrotnego głębokiego rozładowania - zupełnie inna budowa niż płytowe akumulatory 8)
jest również hermetyczna, bezobsługowa (ale tak naprawdę), może pracować w każdej pozycji (na boku, na doł klemami - bez znaczenia) oraz wydaje prąd również po przestrzeleniu :lol:Diesel Service Śmietana
43-210 Kobiór
ul. Kobiórska 77 tel. (32) 218 86 16
uwaga
nie robimy pompowtryskiwaczy
Komentarz
-
-
Ja też mocno zastanawiam się nad zakupem nowego akumulatora do mojej BFQ, pierwszy 45Ah kończy swój żywot. Pod uwagę biorę pojemności 56 lub 60 Ah - choć niektórzy sprzedawcy twierdzą że 60 to odrobinę za dużo. Co do gabarytów to 60 Ah ma wielkość najczęściej 242/175/wysokość 190 lub 175 co według moich pomiarów powinno się zmieścić do plastikowej skrzynki
Pozdrawiam.k-pax
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez k-paxJa też mocno zastanawiam się nad zakupem nowego akumulatora do mojej BFQ, pierwszy 45Ah kończy swój żywot. Pod uwagę biorę pojemności 56 lub 60 Ah - choć niektórzy sprzedawcy twierdzą że 60 to odrobinę za dużo. Co do gabarytów to 60 Ah ma wielkość najczęściej 242/175/wysokość 190 lub 175 co według moich pomiarów powinno się zmieścić do plastikowej skrzynki
Pozdrawiam.
ja tez nie chce przesadzać z masa aku 60 to max.
[ Dodano: Pią 31 Sty, 14 19:18 ]
Zamieszczone przez kabanospedros, k-pax, dobry aku 55 Ah powinien wystarczyć.
Komentarz
-
-
Mam zapytanie, ponieważ żonka wczoraj miała problem z aku. i wzięła sprawy w swoje ręce i założyła nowy aku do naszej poczciwiny: Akumulator Exide 80Ah 700A EB802 P+ Excell. I teraz się zastanawiam czy to się nadaje do 1.9 TDI BXE? z tego co czytałem na rozruch powinien być ok, ale czy się będzie dobrze ładował? I ewentualnie czy ktoś miał doświadczenie z tym aku?
Komentarz
-
-
Akumulator pasuje do BXE Trzeba dużo jeździć aby się prawidłowo doładowywał. Mało jazdy i krótkie odcinki-bateria się nie będzie w pełni doładowywać (ale to jak każda inna).O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Komentarz
-
-
D2mian, możesz kupić- tylko koszt jest duży a sens stosowania w aucie jakim jest Octavia jest żaden
co innego np w aucie terenowym- ja we Wranglerze mam :wink:przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Komentarz
-
-
przeglądając sieć znalazłem informacje, że za pomocą VCDS-a można się nieco dowiedzieć o kondycji naszego akumulatora -> >klik< link w j.niemieckim.
czy poddawaliście swoje aku takiej diagnozie i na ile się sprawdziła ?
na tej stronie jest również link do pracy o poborze prądu w nowych samochodach, autorstwa p. Fabis-a ze Szczecina
Komentarz
-
-
Kupno akumulatora to wbrew pozorom banalna sprawa: należy wymierzyć wnękę, zapamiętać minimalny prąd rozruchowy (w sumie istotne tylko przy dieslach) oraz układ klem. Następnie wziąć najtańszy o największej pojemności jaki się da znaleźć pasujący do komory, również pod względem wysokości w niektórych samochodach.
Sprzedawców i "fachowców" twierdzących, że zbyt duży akumulator będzie niedoładowany należy omijać z daleka, bo po prostu nie mają pojęcia o czym mówią.
Nie ma sensu nastawiać się na marki lepsze lub gorsze - obecnie na rynku jest i tak tylko kompletny szajs, który padnie za 2-3-4 lata, nie ma sensu więc przepłacać za naklejki.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez qwsazxKupno akumulatora to wbrew pozorom banalna sprawa: należy wymierzyć wnękę, zapamiętać minimalny prąd rozruchowy (w sumie istotne tylko przy dieslach) oraz układ klem. Następnie wziąć najtańszy o największej pojemności jaki się da znaleźć pasujący do komory, również pod względem wysokości w niektórych samochodach.
Sprzedawców i "fachowców" twierdzących, że zbyt duży akumulator będzie niedoładowany należy omijać z daleka, bo po prostu nie mają pojęcia o czym mówią.
Nie ma sensu nastawiać się na marki lepsze lub gorsze - obecnie na rynku jest i tak tylko kompletny szajs, który padnie za 2-3-4 lata, nie ma sensu więc przepłacać za naklejki.
tutaj wkleiłem konfigurator polskiej firmy, ale można sobie znaleźć aplikacje, np. Exide, w Play Sklepie Google'a, czy innych miejscach... Nie musisz maski otwierać...Opony i felgi nowe-ceny hurtowe
Mobile phone: 501-517 687/668-39 64 74
Komentarz
-
-
W lutym zdechł mi akumulator.
Pierwszy, jeszcze z fabrycznego montażu.
Swoje lata już miał. Miał prawo.
Zakupiłem Centrę Futura, o taką:
Nigdy nie miałem problemów z akumulatorami Centry, mam nadzieję, ze z tego też będę zadowolony.
Na razie trzy lata gwarancji, dwa lata assistance.
Wymiarowo nowy akumulator jest nieco mniejszy od fabrycznego.
Grunt, że nie większy...
:wink:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez qwsazxobecnie na rynku jest i tak tylko kompletny szajs, który padnie za 2-3-4 latapozdrawiam - Darek
Komentarz
-
Komentarz